16 października obchodzony jest Światowy Dzień Chleba. Z tej okazji przedszkolaki z grupy Biedronek, w ramach innowacji „Podróż do krainy zmysłów”, zamieniły się w prawdziwych piekarzy. Podczas zajęć dzieci obejrzały film edukacyjny „Od ziarenka do bochenka”, który zaznajomił je z etapami powstawania chleba. Przedszkolaki dowiedziały się jak długą drogę musi pokonać ziarno zboża, by mogło zamienić się w pyszny chleb. Ponadto film uświadomił dzieciom jak dawniej wyglądała produkcja mąki, jak ciążka to była praca. W tym roku zamiast chleba postanowiliśmy upiec dwa rodzaje bułeczek – pszenne i drożdżowe. Proces wypieku pieczywa niej jest łatwy i wymaga czasu. Najpierw przedszkolaki poznały wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta, po czym własnoręcznie sporządziły zaczyn, który musiał przez pewien czas się odstać. W między czasie dzieci  uformowały swoje pierwsze bułeczki z ciasta drożdżowego, przygotowanego wcześniej przez panie kucharki. Następnie przedszkolaki razem zarabiały ciasto na bułki pszenne. Dodawały kolejno składniki, mieszały, zagniatały, a przy okazji mogły poczuć jak pachnie zaczyn i wyrabiane ciasto. Przyrządzanie własnych bułeczek dostarczyło naszym milusińskim wielu bodźców sensorycznych, a także ogrom radości i uśmiechu na twarzy. Na koniec, kiedy bułki już się upiekły, nadszedł czas na degustację. Każdy przedszkolak spróbował własnoręcznie zrobionych bułeczek, a także zabrał je do domu, by poczęstować nimi rodzinę.

001.jpg 002.jpg 003.jpg

004.jpg 005.jpg 006.jpg

007.jpg 008.jpg 009.jpg

010.jpg 011.jpg 012.jpg

013.jpg 014.jpg 015.jpg

016.jpg 017.jpg 018.jpg

019.jpg 020.jpg 021.jpg

022.jpg 023.jpg 024.jpg

025.jpg 026.jpg 027.jpg

028.jpg 029.jpg 030.jpg

031.jpg 032.jpg 033.jpg

034.jpg