Dynia pochodzi z Ameryki Środkowej. W Polsce popularnie znana była pod nazwą bania. Do Europy dotarła w XV wieku na statkach Krzysztofa Kolumba. Początkowo Europejczycy traktowali dynię jako egzotyczną ciekawostkę, jednak wkrótce odkryli jej zalety i już 100 lat później uprawiano ją w niemal wszystkich krajach naszego kontynentu. W Polsce szybko zdobyła popularność – pożywne i smaczne potrawy z dyni pojawiały się na wszystkich stołach.
To właśnie święto dyni uczciły przedszkolaki 28 października. W tym dniu w ubiorze dominował kolor pomarańczowy, ewentualnie żółty lub zielony, kojarzący się z dyniami. Dzieci  oglądały, dotykały, podnosiły różnej wielkości i ubarwienia dynie. Przecinały je wraz z paniami  na pół,   by zobaczyć, jak wyglądają one w środku. Poznały także warunki w których dynia wyrasta. Ten dzień był przepełniony zajęciami plastycznymi, filmikami, wierszykami i zabawami, a jego zwieńczeniem było ciasto dyniowe, które dzieci smakowały podczas podwieczorku.

001.jpg 002.jpg 003.jpg

004.jpg 005.jpg 006.jpg

007.jpg 008.jpg 009.jpg

010.jpg 011.jpg 012.jpg

013.jpg 014.jpg 015.jpg

016.jpg 017.jpg 018.jpg

019.jpg 020.jpg 021.jpg

022.jpg 023.jpg 024.jpg

025.jpg 026.jpg 027.jpg

028.jpg 029.jpg 030.jpg

031.jpg 032.jpg