Dynia pochodzi z Ameryki Środkowej. W Polsce popularnie znana była pod nazwą bania. Do Europy dotarła w XV wieku na statkach Krzysztofa Kolumba. Początkowo Europejczycy traktowali dynię jako egzotyczną ciekawostkę, jednak wkrótce odkryli jej zalety i już 100 lat później uprawiano ją w niemal wszystkich krajach naszego kontynentu. W Polsce szybko zdobyła popularność – pożywne i smaczne potrawy z dyni pojawiały się na wszystkich stołach.
To właśnie święto dyni uczciły przedszkolaki 28 października. W tym dniu w ubiorze dominował kolor pomarańczowy, ewentualnie żółty lub zielony, kojarzący się z dyniami. Dzieci  oglądały, dotykały, podnosiły różnej wielkości i ubarwienia dynie. Przecinały je wraz z paniami  na pół,   by zobaczyć, jak wyglądają one w środku. Poznały także warunki w których dynia wyrasta. Ten dzień był przepełniony zajęciami plastycznymi, filmikami, wierszykami i zabawami, a jego zwieńczeniem było ciasto dyniowe, które dzieci smakowały podczas podwieczorku.

16 października obchodzony jest Światowy Dzień Chleba. Z tej okazji przedszkolaki z grupy Biedronek, w ramach innowacji „Podróż do krainy zmysłów”, zamieniły się w prawdziwych piekarzy. Podczas zajęć dzieci obejrzały film edukacyjny „Od ziarenka do bochenka”, który zaznajomił je z etapami powstawania chleba. Przedszkolaki dowiedziały się jak długą drogę musi pokonać ziarno zboża, by mogło zamienić się w pyszny chleb. Ponadto film uświadomił dzieciom jak dawniej wyglądała produkcja mąki, jak ciążka to była praca. W tym roku zamiast chleba postanowiliśmy upiec dwa rodzaje bułeczek – pszenne i drożdżowe. Proces wypieku pieczywa niej jest łatwy i wymaga czasu. Najpierw przedszkolaki poznały wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta, po czym własnoręcznie sporządziły zaczyn, który musiał przez pewien czas się odstać. W między czasie dzieci  uformowały swoje pierwsze bułeczki z ciasta drożdżowego, przygotowanego wcześniej przez panie kucharki. Następnie przedszkolaki razem zarabiały ciasto na bułki pszenne. Dodawały kolejno składniki, mieszały, zagniatały, a przy okazji mogły poczuć jak pachnie zaczyn i wyrabiane ciasto. Przyrządzanie własnych bułeczek dostarczyło naszym milusińskim wielu bodźców sensorycznych, a także ogrom radości i uśmiechu na twarzy. Na koniec, kiedy bułki już się upiekły, nadszedł czas na degustację. Każdy przedszkolak spróbował własnoręcznie zrobionych bułeczek, a także zabrał je do domu, by poczęstować nimi rodzinę.

10 października to ważna data w kalendarzu naszych małych ekologów. Tego dnia
w przedszkolu obchodziliśmy Dzień Drzewa. Wszystkie grupy ambitnie wzięły udział w tym wydarzeniu. Dzieci poznały budowę drzewa, etapy jego wzrostu oraz jego znaczenie dla ludzi, zwierząt i środowiska. W celu pozyskania nowych sadzonek przedszkolaki zasadziły do doniczek żołędzie i kasztany. Wiele pozytywnych wrażeń dostarczyła dzieciom ścieżka sensoryczna składająca się z materiałów uzyskanych właśnie z drzew, a mianowicie liści, gałązek iglastych, kasztanów, żołędzi, orzechów oraz kory. W przedszkolnych salach powstały barwne prace plastyczne ukazujące piękno drzew. Przedszkolaki odwiedziły także pobliski las, spacerowały w najbliższej okolicy podziwiając drzewa w jesiennej odsłonie, a przy okazji rozpoznając je po owocach i liściach. Zwieńczeniem tego święta, ku wielkiej radości dzieci, było posadzenie nowych drzewek w przedszkolnym ogrodzie.

Wycieczka do Wygiełzowa.


W poniedziałek 3. 10.2022r. Dzieci z grupy Motylków i Biedronek wyjechały na wycieczkę  
do Wygiełzowa. Program obejmował zwiedzanie Nadwiślańskiego Parku Etnograficznego,
Warsztaty edukacyjne pt. “Jak Wojtek został strażakiem” oraz spacer na Lipowiec.
Wszyscy byli bardzo zadowoleni, choć pogoda nie była sprzyjająca, dlatego
spacer na Lipowiec zastał przełożony na kolejny raz.

NAJŁATWIEJSZE CIASTO W ŚWIECIE

"Najłatwiejsze ciasto w świecie, tak, tak, tak,
Nic, a nic się go nie gniecie, tak, tak, tak,
Ty potrafisz także upiec, tak, tak, tak,
Nawet, gdy nie jesteś zuchem, tak, tak, tak."

Realizując ekologiczną innowację pedagogiczną  ,,Ekoprzedszkolaki to fajne dzieciaki" wiosną zasialiśmy w naszym ogródku przedszkolnym nasiona arbuza. Po wiośnie nadeszło ciepłe,  słoneczne lato i ku zaskoczeniu wszystkich pod liśćmi wyrosły dwa zielone arbuzy. Dzieci podlewały i dbały o piękne okazy, które w sierpniu były już ogromne. W połowie września mali ogrodnicy postanowili zebrać swoje plony. Olbrzymie okazy zanieśli do przedszkolnej stołówki, gdzie znowu czekała na wszystkich niemała niespodzianka. Po przekrojeniu arbuzów okazało się,  że są  one żółte. Wszyscy wspólnie ustaliliśmy, że to zaczarowane, złote arbuzy mające magiczne moce i każdy musi ich spróbować.  Świeżutkie,  soczyste owoce były bardzo słodkie i smakowały wszystkim, dlatego stały się inspiracją do dalszego działania. Dzieci zebrały pestki z zaczarowanego arbuza, postanowiły je zasuszyć i posiać wiosną w ogródku.  Mamy nadzieję, że nasz hodowlany sukces się powtórzy, tym razem na większą skalę.