Szyjemy misie

W ramach zajęć rozwijających zainteresowania i uzdolnienia „Laboratoria przyszłości” uczniowie klasy 3b poznali przybory krawieckie oraz nabyli umiejętność szycia ręcznego. Wykonali pierwsze samodzielne maskotki – misie. Pierwszych etapem ich pracy było oczywiście odrysowanie szablonu na materiale oraz wycięcie, następnie zszycie, wypełnienie, ozdobienie. Tak przygotowane pluszaki będą towarzyszyły trzecioklasistą podczas obchodów Dnia Pluszowego Misia.

Gratulujemy przyswojenia kolejnych praktycznych zdolności!

 

Ogólnopolski program

"MAŁY MISTRZ - zdrowie i sprawność młodych pokoleń"

w naszej szkole

Z wielką przyjemnością ogłaszamy, że nasza szkoła od września br. bierze udział w Ogólnopolskim programie "MAŁY MISTRZ - zdrowie i sprawność młodych pokoleń”.  Program ten powstał z inicjatywy Ministerstwa Sportu i Turystyki i  realizowany jest przez Szkolny Związek Sportowy.

Jego idea to poprawa zdrowia i sprawności fizycznej uczniów klas I-III poprzez zajęcia sportowe prowadzone przez wykwalifikowanych nauczycieli.

 Kluczowymi zadaniami, przyświecającymi realizacji programu są:

1.Poprawa stanu zdrowia i sprawności fizycznej uczniów klas I-III.

2.Pomoc nauczycielom edukacji wczesnoszkolnej i wychowania fizycznego w zaplanowaniu i przeprowadzeniu ciekawych zajęć wychowania fizycznego.

3.Propozycja nowych, atrakcyjnych form zajęć ruchowych.

4.Monitorowanie stanu zdrowia, rozwoju fizycznego i sprawności fizycznej uczniów klas I-III.   

5.Zachęcenie uczniów do podejmowania nowych form aktywności fizycznej.

W naszej szkole w programie "Mały Mistrz" biorą udział uczniowie klasy I.
Szkoła przystępując do programu otrzyma sprzęt sportowy o wartości 1500,00 zł. Sprzęt ten jest dostosowany do wieku uczestników.
Uczniowie klasy I otrzymają również  niezbędne materiały programu: legitymacje i wlepki potwierdzające zdobycie sprawności.
Zajęcia odbywają się w ramach 1 godziny tygodniowo.

Mamy nadzieję, że  projekt ten będzie okazją dla naszych uczniów do rozwijania sportowych pasji  i pokonywania własnych ograniczeń.

Już wkrótce będziemy informować Państwa o realizacji tego przedsięwzięcia w naszej szkole.

Zajęcia kulinarne 

Nasze warsztaty kulinarne to doskonała okazja do nauki gotowania, ale także rozwijania różnych umiejętności praktycznych i społecznych. Uczniowie rozwijają umiejętności pracy zespołowej. Wspólne przygotowanie potraw uczy współpracy, dzielenia się obowiązkami, komunikacji, planowania. Pomagają także uczniom kształtować zdrowe nawyki żywieniowe i higieniczne.

 Uczniowie nabywają praktyczne umiejętności ucząc się podstawowych technik kulinarnych takich jak: obieranie, krojenie, pieczenie, gotowanie. Posługując się sprzętem kuchennym poznają zastosowanie i działanie piekarnika, blendera, wagi kuchennej, co ułatwia przygotowanie posiłków.

Kształtując zdrowe nawyki żywieniowe uczniowie uczą się świadomego wyboru produktów wspierających zdrowe odżywianie. Dzieci mają okazję pracować ze świeżymi warzywami, owocami, przygotowując samodzielnie ciasto mogą wybierać produkty pełnoziarniste, co przekłada się na zdrowsze nawyki żywieniowe.

Nasze zajęcia są okazją do odkrywania potraw naszego regionu, kraju czy świata. Przygotowane dania dają uczniom wiele radości, satysfakcji i dumy, co buduje ich pewność siebie oraz wiarę we własne możliwości. 

Zajęcia realizowane są z wykorzystaniem sprzętów oraz narzędzi w ramach programu Laboratoria przyszłości.

 

„Szkoła pamięta”

Uczestnicząc w akcji „Szkoła pamięta” nasza szkoła podjęła działania mające na celu upamiętnienie i refleksję nad historią, kulturą oraz tradycją narodową.

Kultywując pamięć historyczną wprowadzono uczniów w świat naszej historii i kultury przypominając o ważnych rocznicach, bohaterach narodowych, lokalnych wydarzeniach i ważnych postaciach. Kształtując tożsamość narodową oraz postawę patriotyczną uczniowie odwiedzili miejsca pamięci w naszej miejscowości oraz zapalili znicze.  Pielęgnując tradycję uczniowie mają szansę poznać lokalne historie, uczą się szacunku do przeszłości, co wzbogaca ich wiedzę o dziedzictwie i historii Polski oraz naszego regionu.

 

W październiku  uczniowie klas 1-3 brali udział w wyjątkowej akcji:

„Jemy zdrowo-kolorowo”.

Podczas zajęć dzieci rozwijały w sobie odpowiednie nawyki żywieniowe, rozwijały swoją kreatywność oraz dbały o higienę podczas przygotowywania i spożywania posiłków.

Celem zajęć było kształtowanie postawy prozdrowotnej, czyli uświadomienie uczniom potrzeby prawidłowego odżywiania .

Szaszłyki z owoców oraz sałatki owocowe  były nie tylko smaczną przekąską, ale także kolorową ucztą dla oczu. Koktajle były pełne witamin i smaków, natomiast  zdrowe kanapki oraz zupa dyniowa dostarczyły mnóstwa potrzebnej energii .

Na zakończenie zajęć odbyła się degustacja, a uśmiechnięte i zadowolone minki potwierdziły, że najlepiej smakuje to co zrobione własnoręcznie .

 

#laboratoriaprzyszłości#

 

GRATULACJE DLA KLARY UCZENNICY Z KLASY III C !


15 października 2024 roku odbyło się uroczyste wręczenie nagród konkursu

„Granty na zabytki – jak środki z UE zmieniają zabytki z mojej okolicy”.

Praca uczennicy klasy III c Klary Warzechy została wyróżniona.

Konkurs został zorganizowany w ramach obchodów
przypadającej w tym roku 20. rocznicy przystąpienia Polski do Unii Europejskiej.


Nagrody laureaci otrzymali z rąk Marty Cienkowskiej, podsekretarz stanu

w Ministerstwie Kultury i Dziedzictwa Narodowego w Warszawie.


wych. Barbara Kramarczyk