Światowy Dzień Pluszowego Misia to wyjątkowe święto, które obchodzone jest na świecie 25 listopada niezmiennie od ponad 20 lat.

Również dla naszych uczniów pluszowy miś to nieodłączny element dzieciństwa – ukochana zabawka, często towarzysząca przez wiele lat i przekazywana kolejnym pokoleniom. Pierwszy przyjaciel, powiernik najskrytszych tajemnic a nierzadko prawdziwe remedium na smutek i lek na bezsenność. Od ponad wieku te pluszowe zabawki uczą dzieci troski oraz odpowiedzialności, pobudzając wyobraźnię i pomagając przezwyciężać lęki. Nic więc dziwnego, że w minionym tygodniu to właśnie miś stał się głównym tematem zajęć plastycznych klas młodszych.

W dniu 8 listopada 2024r w Domu Kultury w Przeciszowie odbył się V Konkurs Pieśni Patriotycznej „Spragnieni Wolności”, w którym wzięły udział dzieci i młodzież z terenu gmin Doliny Karpia. W czterech kategoriach swoje umiejętności wokalne zaprezentowało  łącznie 25 osób. Uczennica naszej szkoły  Maja Januszewska ( z 3 klasy), wyśpiewała I miejsce w tym konkursie!  Maja wykonała przepiękną i bardzo trudną piosenkę „Żołnierzu Panienko” do słów Jerzego Jurandota z muzyką Jerzego Wasowskiego. To nie pierwszy taki spektakularny, muzyczny sukces Mai. Gratulujemy i życzymy kolejnych, wspaniałych muzycznych interpretacji.  

Szyjemy misie

W ramach zajęć rozwijających zainteresowania i uzdolnienia „Laboratoria przyszłości” uczniowie klasy 3b poznali przybory krawieckie oraz nabyli umiejętność szycia ręcznego. Wykonali pierwsze samodzielne maskotki – misie. Pierwszych etapem ich pracy było oczywiście odrysowanie szablonu na materiale oraz wycięcie, następnie zszycie, wypełnienie, ozdobienie. Tak przygotowane pluszaki będą towarzyszyły trzecioklasistą podczas obchodów Dnia Pluszowego Misia.

Gratulujemy przyswojenia kolejnych praktycznych zdolności!

 

Ogólnopolski program

"MAŁY MISTRZ - zdrowie i sprawność młodych pokoleń"

w naszej szkole

Z wielką przyjemnością ogłaszamy, że nasza szkoła od września br. bierze udział w Ogólnopolskim programie "MAŁY MISTRZ - zdrowie i sprawność młodych pokoleń”.  Program ten powstał z inicjatywy Ministerstwa Sportu i Turystyki i  realizowany jest przez Szkolny Związek Sportowy.

Jego idea to poprawa zdrowia i sprawności fizycznej uczniów klas I-III poprzez zajęcia sportowe prowadzone przez wykwalifikowanych nauczycieli.

 Kluczowymi zadaniami, przyświecającymi realizacji programu są:

1.Poprawa stanu zdrowia i sprawności fizycznej uczniów klas I-III.

2.Pomoc nauczycielom edukacji wczesnoszkolnej i wychowania fizycznego w zaplanowaniu i przeprowadzeniu ciekawych zajęć wychowania fizycznego.

3.Propozycja nowych, atrakcyjnych form zajęć ruchowych.

4.Monitorowanie stanu zdrowia, rozwoju fizycznego i sprawności fizycznej uczniów klas I-III.   

5.Zachęcenie uczniów do podejmowania nowych form aktywności fizycznej.

W naszej szkole w programie "Mały Mistrz" biorą udział uczniowie klasy I.
Szkoła przystępując do programu otrzyma sprzęt sportowy o wartości 1500,00 zł. Sprzęt ten jest dostosowany do wieku uczestników.
Uczniowie klasy I otrzymają również  niezbędne materiały programu: legitymacje i wlepki potwierdzające zdobycie sprawności.
Zajęcia odbywają się w ramach 1 godziny tygodniowo.

Mamy nadzieję, że  projekt ten będzie okazją dla naszych uczniów do rozwijania sportowych pasji  i pokonywania własnych ograniczeń.

Już wkrótce będziemy informować Państwa o realizacji tego przedsięwzięcia w naszej szkole.

Zajęcia kulinarne 

Nasze warsztaty kulinarne to doskonała okazja do nauki gotowania, ale także rozwijania różnych umiejętności praktycznych i społecznych. Uczniowie rozwijają umiejętności pracy zespołowej. Wspólne przygotowanie potraw uczy współpracy, dzielenia się obowiązkami, komunikacji, planowania. Pomagają także uczniom kształtować zdrowe nawyki żywieniowe i higieniczne.

 Uczniowie nabywają praktyczne umiejętności ucząc się podstawowych technik kulinarnych takich jak: obieranie, krojenie, pieczenie, gotowanie. Posługując się sprzętem kuchennym poznają zastosowanie i działanie piekarnika, blendera, wagi kuchennej, co ułatwia przygotowanie posiłków.

Kształtując zdrowe nawyki żywieniowe uczniowie uczą się świadomego wyboru produktów wspierających zdrowe odżywianie. Dzieci mają okazję pracować ze świeżymi warzywami, owocami, przygotowując samodzielnie ciasto mogą wybierać produkty pełnoziarniste, co przekłada się na zdrowsze nawyki żywieniowe.

Nasze zajęcia są okazją do odkrywania potraw naszego regionu, kraju czy świata. Przygotowane dania dają uczniom wiele radości, satysfakcji i dumy, co buduje ich pewność siebie oraz wiarę we własne możliwości. 

Zajęcia realizowane są z wykorzystaniem sprzętów oraz narzędzi w ramach programu Laboratoria przyszłości.

 

„Szkoła pamięta”

Uczestnicząc w akcji „Szkoła pamięta” nasza szkoła podjęła działania mające na celu upamiętnienie i refleksję nad historią, kulturą oraz tradycją narodową.

Kultywując pamięć historyczną wprowadzono uczniów w świat naszej historii i kultury przypominając o ważnych rocznicach, bohaterach narodowych, lokalnych wydarzeniach i ważnych postaciach. Kształtując tożsamość narodową oraz postawę patriotyczną uczniowie odwiedzili miejsca pamięci w naszej miejscowości oraz zapalili znicze.  Pielęgnując tradycję uczniowie mają szansę poznać lokalne historie, uczą się szacunku do przeszłości, co wzbogaca ich wiedzę o dziedzictwie i historii Polski oraz naszego regionu.