16 października obchodzony jest Światowy Dzień Chleba. Z tej okazji przedszkolaki z grupy Biedronek, w ramach innowacji „Podróż do krainy zmysłów”, zamieniły się w prawdziwych piekarzy. Podczas zajęć dzieci obejrzały film edukacyjny „Od ziarenka do bochenka”, który zaznajomił je z etapami powstawania chleba. Przedszkolaki dowiedziały się jak długą drogę musi pokonać ziarno zboża, by mogło zamienić się w pyszny chleb. Ponadto film uświadomił dzieciom jak dawniej wyglądała produkcja mąki, jak ciążka to była praca. W tym roku zamiast chleba postanowiliśmy upiec dwa rodzaje bułeczek – pszenne i drożdżowe. Proces wypieku pieczywa niej jest łatwy i wymaga czasu. Najpierw przedszkolaki poznały wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta, po czym własnoręcznie sporządziły zaczyn, który musiał przez pewien czas się odstać. W między czasie dzieci  uformowały swoje pierwsze bułeczki z ciasta drożdżowego, przygotowanego wcześniej przez panie kucharki. Następnie przedszkolaki razem zarabiały ciasto na bułki pszenne. Dodawały kolejno składniki, mieszały, zagniatały, a przy okazji mogły poczuć jak pachnie zaczyn i wyrabiane ciasto. Przyrządzanie własnych bułeczek dostarczyło naszym milusińskim wielu bodźców sensorycznych, a także ogrom radości i uśmiechu na twarzy. Na koniec, kiedy bułki już się upiekły, nadszedł czas na degustację. Każdy przedszkolak spróbował własnoręcznie zrobionych bułeczek, a także zabrał je do domu, by poczęstować nimi rodzinę.